top of page
  • Writer's pictureAdmin

Jak ušetřit tisíce korun na dovolené v Rakousku

Letní zážitkové karty. Nebo taktéž slevové karty. Jak chcete. Kdybych o nich věděl hned od naší první návštěvy Rakouska, ušetřili bychom už desetitisíce korun. Ano, opravdu tolik. Ukážu na příkladu.


Nejprve vám ale řeknu, co jsou zážitkové karty zač. V Rakousku, hlavně pak v Alpských oblastech, je nespočet turistických oblastí a areálů. Každý z těchto areálů se snaží přilákat co nejvíce turistů. Jasná věc. V první řadě se areály starají o to, aby turistům nabídly dostatek zábavy. Lanovky, lanová centra, koloběžky, tříkolky, letní bobové dráhy, wellness, sauny a spoustu dalších aktivit. Jenomže abyste to všechno vyzkoušeli, tak si pořádně sáhnete do kapsy.


A proto se areály snaží přijít s řešením, aby si tohle všechno mohli turisti užít a přitom finančně nevykrvácet. A tak přitáhnout k sobě více turistů. Tímto řešením jsou letní zážitkové karty. Jednotlivé spolkové země tyto zážitkové karty podporují a proto můžete někdy ušetřit opravdu až tisíce korun denně!


Na přelomu září/října 2019 jsme jeli na pár dní na Stubai, konkrétně do městečka Neustift im Stubaital. To už jsme o kartách dlouho věděli a celý výlet jsme měli promyšlený.


Od penzionu, kde jsme byli ubytovaní, jsme dostali letní zážitkovou kartu Stubai Super Card. Jelikož jsme přijeli později, potřebovali jsme vyrazit na kratší výlet. A protože jsme rovnou z balkonu koukali na horu Elfer, vyrazili jsme tam. Na půl cesty jsme vzali lanovku Panoramabahn Elfer, zbytek jsme vyšli pěšky. Běžná cena lanovky je takhle v létě za jeden výjezd nahoru a dolu 11 EUR na hlavu. Za dvě hlavy tedy 22 EUR. My jsme díky zážitkové kartě neplatili nic.

Elfer paragliding
Pohled z Elfer směr Fulpmes

Druhý den jsme vyrazili na Stubaitalský ledovec, Stubaier Gletscher. Opět lanovkou až skoro na vrchol, zbytek pěšky. Vršek je celý po sněhu, takže jsme to šli asi hodinu a půl. Ale to si nechám na samotný článek. Co nás zajímá, cena lanovky. Za lanovku v létě chtějí...teď to nemůžu najít. Nicméně v zimě chtějí za dospěláka přes 42 EUR a v létě to není o tolik méně. Což mě tedy vždy překvapuje. Co si pamatuji, tak chtěli za osobu cca 30 EUR. Tedy 60 EUR za pár. Ledovce jsou vždycky drahé. Každopádně díky Stubai Super Card jsme neplatili nic.

Stubaier Gletscher - Top of Tyrol 3210 m
Stubaier Gletscher - Top of Tyrol 3210 m

Večer jsme zašli ještě do bazénu do Freizeitzentrum Neustift Stubaital a tam chtějí 9 EUR na hlavu. Pro nás to znamená 18 EUR. Opět, díky zážitkové kartě, jsme neplatili nic.


Další den jsme vyrazili na Serles, hora nad městečkem Mieders. Ne až nahoru, to není pro běžné turisty, ale tam kam to šlo. Opět klasika nahoru jsme se dostali lanovkou Serlesbahnen. Za výjezd nahoru a sjezd dolu chtějí 16 EUR za dospělou osobu, pro nás tedy 32 EUR. Díky zážitkové kartě, zdarma.

Dolu jsme navíc nejeli lanovkou (což by mě pěkně štvalo, kdybych ji platil), ale bobovou dráhou Miederer Sommerrodelbahn! Projel jsem jich v Rakousku už několik a tahle je opravdu super. Pořádná jízda. No a za jízdu dolu chtějí 10 EUR na osobu, tedy 20 EUR pro nás. Už asi tušíte, díky kartě zdarma.

Serles - Stubai
Serles

Poslední den jsme si vyjeli ještě na Schlick 2000. Tady je to nahoru a dolu pro osobu za 20 EUR, tedy 40 EUR pro nás. Díky kartě opět zdarma

Pohled z Schlick 2000 na pohoří Kalkkögel
Pohled z Schlick 2000 na pohoří Kalkkögel

Tak. Teď to sečteme. Čtyři dny, čtyři lanovky, bobová dráha, bazén. Díky kartě jsme tedy ušetřili za 4 dny celkem 192 EUR. Kurz byl koncem roku kolem 26 Kč/EUR jestli se nepletu, takže to máme 4992 Kč doma.


A to do toho nepočítám slevy, které jsme dostali na vstup do ledovcové jeskyně a možná ještě jinde. Taky byl zavřený bazén Stubai Freizentrum, kam jsme chtěli jít a to by bylo dalších cca 30 EUR.


No a to jsme dva. Pro čtyřčlennou rodinu (1x dítě do 10 let, 1x do 15 let) je to ještě zhruba 50 % z našich skoro 5 tisíc. Takže když toho taková rodina stihne i více, může to být úspora něco kolem 9-10 tisíci. To je hezké za 4 dny.


Více se o Stubai Super Card a dalších zážitkových/slevových kartách se dozvíte zde https://www.poznavamerakousko.cz/slevove-karty-tyrolsko



Ubytování Stubaital

 

Kudy na Stubaier Gletscher:


Zajímavé odkazy (v AJ, NJ a CZ):







Recent Posts

See All
bottom of page