top of page
  • Writer's pictureAdmin

3 + 1 výhoda lyžování na ledovci v Rakousku

Lyžování na ledovcích má bezesporu své kouzlo. Je to jedna z těch věcí, kterou chce každý lyžař alespoň jedenkrát v životě zažít. Rakousko je pro lyžování na ledovcích ideální, protože jich nabízí hned 8. To je největší počet Alpských ledovců v jedné zemi. Druhá v pořadí je se 4 ledovci Itálie, 3 nabízí Francie a Švýcarsko, a jeden ledovec se nachází v Německu.



Pitztal Gletscher
Pitztal Gletscher


Až 365 dní lyžování


První výhodou je jednoznačně delší lyžařská sezóna. Díky vysoké nadmořské výšce se na všech ledovcích drží sníh celoročně. V letních měsících i přesto značně ubývá a proto jediným opravdu celoročně otevřeným ledovcem pro lyžování v Rakousku je ledovec Hintertux.



Kitzsteinhorn Gletscher
Kitzsteinhorn Gletscher


Jistota sněhu


Zima začíná být rok od roku slabší a proto ani v Rakousku již nemáte stoprocentní jistotu sněhu v nižších nadmořských výškách. To se vám na ledovcích nestane. Na ledovci je dostatek sněhu vždy. V hlavní sézóně je na ledovcích dokonce až 5 metrů sněhové pokrývky.


Hintertux Gletscher
Hintertux Gletscher


Prázdné svahy, žádné fronty


Třetí výhodou lyžování na ledovcích v Rakousku je málo lidí. Důvodů je proto více.


Ledovce obecně nabízí méně kilometrů tratí než jiná lyžařská střediska v Rakousku. Je pravda, že ledovec Dachstein nabízí jen 5 km tratí, ale ostatní ledovce nabízí desítky kilometrů tratí. Dachstein to vynahrazuje spojením s lyžařským střediskem Planai. Společně mají celkem 236 km tratí.


Dalším důvodem je vzdálenost ledovců v Rakousku. Většina ledovců se nachází na konci údolí, ve kterém je i více lyžařských areálů. Mnoho lyžařů tak nechce cestovat až na konec údolí a raději si vyberou jiný lyžařských areál, který je blíže k jejich ubytování. Ukázkovým příkladem je ledovec Pitztal, který je opravdu hluboko v údolí. Na Pitztalu jsme si ale vždy užili parádní svezení na prázdných sjezdovkách a bez front.


Důvod může být i cena skipasů, která je u některých ledovců v Rakousku vyšší. Podle našich zkušeností ale těch pár euro navíc rozhodně stojí za to.



Dachstein Gletscher
Dachstein Gletscher


Extra výhoda: Celoroční opalování


Díky tomu, že jsou ledovce ve velmi vysoké nadmořské výšce, parádně se zde opálíte po celý rok. Ve 3000 nad mořem nepotřebujete sluníčko bez mraků. Sluneční paprsky projdou i mraky a díky tomu se zde opálíte i ve dny, kdy byste to vůbec nečekali. Nezapomeňte se tedy pořádně namazat, i když je pod mrakem a sluneční brýle mějte pořád u sebe!



Sölden
Sölden
 

Jak dlouho trvá cesta na Rakouské ledovce zjistíte na detailu každého ledovce níže:


Recent Posts

See All
bottom of page