top of page
  • Writer's pictureJakub Š.

Překvapení jménem Flachau

Středa večer. Půlka února. Koukám na předpověď počasí a žasnu. Víkend krásné sluníčko a teplo. To je ideální čas na to… vyrazit lyžovat! Okamžitě dávám do vyhledávače Schladming, který mi vždy přišel jako nejbližší velké středisko z Prahy. Má být krásně. Na pátek okamžitě ruším schůzky a beru si dovolenou. Věc má ale háček, respektive tři háčky… Mám tříměsíční mimino, ženu vášnivou lyžařku a ve Schladmingu nemají ubytko. Zoufale žhavým dráty Booking.com, když tu… Flachau! Nikdy jsem tam nebyl, bude to asi nějaký malý shit středisko, říkám si, ale touha lyžovat je silnější a tak bookuju.


Již dlouho jsem se takto nespletl…


Lyžování Flachau

Flachau je jedno z nejbližších středisek z Prahy, v noci kolem 4,5 hodiny autem, ve dne o půl hoďky déle. A musím říct, že je rozhodně jedno z nejlepších v celém Rakousku. Flachau je kopec v rámci relativně obrovského střediska Snow Space Salzburg, ale ne všechny části jsou propojené sjezdovkami. My jsme na první den, pátek, zvolili parkoviště přímo ve Flachau. První kruháč po sjezdu z dálnice (ta vede skoro až do střediska) jsme projeli rovně a pak po levé straně odbočka na lanovku Space Jet.



Zvolili jsme dobře ze dvou důvodů. Za prvé, je tam největší zázemí - super hospody s venkovním posezením, dětská zóna a hlavně lanovka odsýpá a nestáli jsme dole skoro žádnou frontu. Rychle vyrážíme nahoru a trochu znechucení cenou permice, 56 Euro za den, vysedáme z lanovky, aby nás čekala… další lanovka. Moc nadšeni jsme nebyli, než se dostaneme nahoru, bude to trvat…


Jenže pak jsme se opravdu dostali nahoru a… to zkrátka nemělo chybu. První sjezd, až úplně k parkovišti… Dole na sebe jen nevěřícně koukáme. Tak dlouhou a širkou sjezdovku nepamatujem, a to nelyžujeme poprvé… Hned vyjíždíme znovu nahoru a zkoušíme vedlejší dlouhou sjezdovku vedoucí na kabinku 8er. Dole na sebe opět nevěřícně koukáme… To samé se opakuje u dalších dvou lanovek vedoucích na zbylá dvě parkoviště. To už jen pištíme radostí. Tak velkou koncentraci dlouhých a širokých sjezdovek nikdo z nás v Rakousku nezažil…



Opojeni, zkoušíme propojovací lanovku na vedlejší kopec, Wagrain. To se ukázalo jako jediná chyba dne. Velká kabina jezdí jen každých deset minut. Musí se v ní stát s dalšími 120ti lidmi a ve Wagrainu jsou sjezdovky daleko kratší a nějak celkově o level horší. Je tam tedy jedna naprosto úžasná „dálnice“, dlouhá modrá sjezdovka, široká jak „prase.“ Jenže už byla rozrytá a naprosto plná. Rychle se tedy vracíme nazpět na Flachau. Nevýhoda byla, že stejný nápad mělo plno lidí a fronta byla ohromná. Udělali jsme chybu, že jsme pak nejeli hned dolů, ale po výstupu jsme čekali na mezistanici lanovky Flying Mozart. Kabinky byly neustále plné a trvalo věčnost, než jsme se někam vešli.


Druhý den jsme si prohodili role, kluci hlídali děti a holky šly lyžovat. Koupily si permici na tři hodiny za 42 Euro a my zůstali s dětmi část dole na sjezdovce v hospodě a část na dětském minivleku. Obojí bylo super.


Třetí den, v neděli, jsme lyžovali už jen dopoledne a pak zpátky do Prahy. Ještě jsme se cestou stavili v Salzburgu, krásné město - doporučuju.


Celkově musím uznat, že Flachau je super volba. Je dost blízko ČR, sjezdovky a sníh naprosto parádní a i přes hodně lidí o víkendu v hospodách vždy najdete volné místo. Za mě číslo jedna!!


Lyžování Flachau
 

Kudy do skiareálu Flachau


Zajímavé odkazy

Recent Posts

See All
bottom of page